Bouwontwerp

Passiefbouw biedt kansen voor ontwerpers vanwege de keuzevrijheid bij zowel het bouwontwerp als de bouwmaterialen. Een zuidelijk gerichte bouw levert weliswaar de meeste energievoordelen op, maar de ervaring heeft geleerd dat het passiefconcept ook geschikt is voor gebouwen met een noordelijke oriëntatie. De vorm van het gebouw heeft invloed op de energievraag voor verwarming; vierkante en kubusvormige gebouwen zijn het meest efficiënt.
 

De koelingsbehoefte in relatie tot het bouwkundig ontwerp

Het terugdringen van de verwarmingsbehoefte met behulp van passieve zonne-energie hangt af van de positie van het huis en de ramen. In het begin van de lente kan de koelingsbehoefte een probleem opleveren. Grote ramen aan de zuidkant zijn van belang voor het wooncomfort, maar betekenen ook dat de binnentemperatuur moet worden beheerst zodat het niet te warm wordt. Een ontwerp met een balkon, brede overstek, afdak en zonwering aan de buitenzijde van het huis biedt een efficiënte oplossing om de warmte in de zomer buiten te houden.

Schil: Ontwerp van thermische prestaties

Bij het ontwerp van een energiezuinig of passiefgebouw moet u rekening houden met de wisselwerking tussen de verschillende aspecten van het gebouw:
  • de gebouwschil (transport van warmte, lucht en vocht)
  • de mechanische systemen (HVAC)
  • de bewoners

Ontwerp van thermische prestaties

Een succesvol ontwerp staat of valt bij een goed begrip van de relatie tussen deze drie factoren. Hoe hoger het isolatieniveau van het huis, hoe kleiner het benodigde verwarmingssysteem, maar een luchtdicht huis kan bijvoorbeeld niet zonder mechanische ventilatie.

Bij het ontwerp van de thermische prestatie van de gebouwschil spelen drie factoren een rol:

  1. Warmtedoorgang inclusief ramen en deuren
  2. Luchtdichte isolatie tegen infiltratie
  3. Windisolatie tegen het binnendringen van koude lucht