Energie-efficiëntie

Door de snelle klimaatverandering en stijgende energieprijzen staat de energie-efficiëntie van gebouwen meer dan ooit onder de aandacht.

Gebouwen hebben een enorm energiebesparingspotentieel. Om een goed geïsoleerd huis te verwarmen is bijvoorbeeld maar 20% van de energie nodig die wordt verbruikt voor de verwarming van een normaal huis. 

Isolatie vormt de belangrijkste factor bij het energie-efficiënt maken van gebouwen en kan een besparing opleveren van ruim 75% van het totale energiebesparingspotentieel van gebouwen, oftewel zo'n 460 miljoen ton kooldioxide (CO2) per jaar.

Energie-efficiënte gebouwen worden ingedeeld in vier categorieën: energiezuinige, energiepassieve, energieneutrale en energieproducerende gebouwen. Bezien vanuit de levensduur van gebouwen worden passiefgebouwen vaak als de beste oplossing beschouwd.

Energie-efficiënte gebouwen kennen een iets dikkere en compactere constructie dan conventionele huizen. Bij de energie-efficiëntie van een gebouw speelt niet alleen isolatie een rol, maar ook verschillende variabelen zoals het totale raamoppervlak van het huis, de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt en het gebruikte ventilatiesysteem.

Bron: CEPS, EURIMA, VTT

Een PAROC Energywise-huis is een slimme investering.

 • De nieuwbouwkosten van een energie-efficiënt gebouw liggen slechts + 0–5% hoger dan die van een standaardgebouw (volgens VTT, Technical Research Centre of Finland).
 • De verkoopprijs van een Energywise-huis ligt 10–30% hoger dan die van een standaardhuis. 
 • Energywise-huizen kunnen over een periode van 25 jaar een besparing opleveren van EUR 30.000–50.000 (schatting van VTT).
 • Steenwolisolatie is een eenvoudige, betaalbare en milieuvriendelijke manier om energie te besparen. Bijkomende voordelen zijn lagere stookkosten, een fris en gezond binnenklimaat en een goede geluidsisolatie.

Steenwol is geweldig isolatiemateriaal

 • Een kubieke meter steenwol bestaat voor 95–98% uit lucht en het is algemeen bekend dat statische lucht een zeer lage warmtegeleiding heeft.

Steenwol is uitermate water- en vochtbestendig.

 • PAROC-steenwol is waterafstotend. Het onderbreekt de capillaire werking en neemt geen water op. Bij voldoende druk kan er water binnendringen in de platen. Maar door de doorlaatbare structuur van steenwol wordt een nat geworden plaat weer heel snel droog.
  Waterabsorptie op korte termijn, WS, (Wp) < 1 kg/m² (EN 1609)
  Waterabsorptie op lange termijn (gedeeltelijke immersie), WL(P), (Wlp) < 3 kg/m² (EN 12087)
 • PAROC-steenwol heeft een hoge dampdoorlaatbaarheid. Er vindt geen condensatie plaats in het isolatiemateriaal.
 waterdichtheid brand stoom