Verificatie en certificering

Infraroodaudits

Infraroodinspecties worden steeds vaker als norm gehanteerd bij de inspectie van gebouwen. Met de juiste tools en training kunnen inspecteurs van gebouwen praktisch elk energieverlies als gevolg van een inefficiënte of gebrekkige constructie uitsluiten. Met een infraroodinspectie kan de CO2-voetafdruk van een gebouw worden verminderd, iets wat niet alleen goed is voor het milieu maar tevens leidt tot lagere energiekosten en een grotere veiligheid, productiviteit en energie-efficiëntie.

Een infrarood energieaudit biedt een gedetailleerde kijk op energielekkages in woningen en bedrijfspanden. Het volledige pand wordt met behulp van thermische infraroodbeelden onderzocht om luchtlekken en niet of slecht geïsoleerde ruimtes in vloeren, plafonds en muren in kaart te brengen. De inspecteurs stellen daarna een gedetailleerd rapport op met informatie over de gevonden problemen en adviezen over hoe elk probleem kan worden aangepakt. Dergelijke oplossingen leiden doorgaans tot een lager energieverbruik en lagere kosten voor verwarming en koeling.

Thermische infraroodbeelden zijn een waardevol instrument geworden bij energieaudits in woningen en bedrijfspanden. Met een infraroodcamera kan warmte worden weergegeven als een visueel beeld, waarop eenvoudig te zien is op welke plaatsen energie verloren gaat. In het inspectierapport worden deze thermische beelden weergegeven naast de standaardbeelden van de ruimte, zodat de lezer eenvoudig kan zien waar het energieverlies precies optreedt.

Met thermische infraroodbeelden kunnen de meest voorkomende energieproblemen worden opgespoord. Om de mensen die in een gebouw wonen en werken een aangenaam binnenklimaat te garanderen, is een goede thermisch isolatie van het gebouw van groot belang. Omdat isolatie warmteverlies en zoninstraling op ongewenste plaatsen tegengaat, kan hiermee de energievraag van verwarmings- en koelsystemen worden verminderd. Op het onderstaande infraroodbeeld is te zien dat het plafond niet goed is geïsoleerd, iets wat niet zichtbaar is op de digitale afbeelding aan de rechterzijde.

Ook luchtlekkage kan door infraroodbeelden worden opgespoord. Dit probleem treedt op wanneer buitenlucht door kieren en gaten het huis binnendringt. Door de kieren en gaten in huis af te dichten, kan een aanzienlijke besparing op de kosten voor verwarming en koeling worden gerealiseerd en krijgt u een duurzame huisvesting met een gezond binnenklimaat.


Luchtdichtheidsmetingen

Om de juiste luchtdichtheid van een nieuw gebouw te bepalen, wordt een druktest uitgevoerd. Deze test moet worden uitgevoerd voordat de luchtdichte laag is afgedekt en het nog mogelijk is eventuele lekkages te dichten. Met een blowerdoor-test kunt u de luchtdichtheid van het pand meten en luchtinfiltratie opsporen. Met een ductblaster-test kunt u luchtlekkages opsporen in de luchtkanalen van het HVAC-systeem van een gebouw.

 
Blower deur