Onze geschiedenis

Sinds lange tijd hebben de unieke eigenschappen van steen en de veeleisende weersomstandigheden in Scandinavië ons geïnspireerd oplossingen op isolatiegebied te ontwikkelen die het leven aangenamer maken en de woon- en werkomstandigheden veiliger en comfortabeler maken. Maar hoe is ons verhaal begonnen?

1930–40 
In 1937 begint in Zweden de productie van steenwol. In de eerste jaren na de tweede wereldoorlog onderkent men steeds meer het belang van goedgeïsoleerde huizen. De vraag naar isolatie stijgt enorm. In de daarop volgende jaren komen isolatieplaten beschikbaar en een bindmiddel dat de platen stabieler maakt.

Productie van steenwolisolatie in de jaren 50 in de fabriek in Skövde, Zweden 

1950–60
In 1952 beginnen we in Finland met de productie van steenwol. In 1957 brengen we onze eerste technische isolatieproducten op de markt als antwoord op de groeiende vraag naar industriële isolatie.
 

Begin van Paroc - Pargas Kalkberg Helsinki magazijn en vrachtwagen 1957

 

1970–80 
Onze bekende rood-wit gestreepte verpakkingen verschijnen op de Finse markt.

In 1986 worden de Finse en de Zweedse bedrijvigheden samengevoegd. In hetzelfde jaar introduceren we sandwichpanelen als een nieuwe constructiemethode. In deze tijd breiden we onze organisatie ook uit naar andere Scandinavische landen. 

Het ontwerp van de eerste, inmiddels bekende, rood-wit gestreepte verpakking van PAROC®-steenwol werd gelanceerd in 1985 
 

1990
Onze expansie zet zich door. In 1993 worden verkoopmaatschappijen opgericht in de Baltische staten en in Rusland. In 1997 beginnen we in Litouwen met de productie van steenwol en in datzelfde jaar richten we een verkoopmaatschappij op in Polen. In 1998 kopen we een productiefabriek in Polen. Het eerste wat we doen is de productielijn voor steenwol in de fabriek moderniseren.

In 1999 worden we een onafhankelijke onderneming, Paroc Group, en beginnen we te werken aan onze nieuwe bedrijfsidentiteit. We realiseren groei in West- en Centraal Europa met waardetoevoegende producten.

Internationale aanwezigheid van Paroc 
               

Klimaatveranderingen krijgen steeds meer aandacht van de samenleving en de autoriteiten eisen steeds vaker duurzame oplossingen. In de daarop volgende jaren wordt de energiehuishouding van een gebouw steeds belangrijker en zorgen steeds meer Europese richtlijnen voor een toenemende vraag naar hoogwaardige isolatie.


2000-2010
Investeerders tonen belangstelling voor het bedrijf. Paroc is het eigendom van verscheidene private equity investeerders. BA Capital Partners Europe was de hoofdeigenaar van 2003 tot 2006 en van 2006 tot 2009 was dit Arcapita Bank B.S.C.

Momenteel is het grootste gedeelte van Paroc in handen van een aantal institutionele beleggers. Het bedrijf concentreert zich op groei in Oost-Europa met alle producten.